Ikke nok med, at en varedeklaration bag på f.eks. shampoo eller cremer kan være svære at læse. De kemiske navne er også næsten umulige at forstå og endnu værre bliver det, hvis man som almindelig forbruger skal gennemskue, om der er nogen allergirisiko ved produktet. Det er netop derfor, Astma-Allergi Danmark har deres mærkningsordning Den Blå Krans. "Med vores mærkningsordning, Den Blå Krans, vil vi gerne gøre det så let som muligt at vælge produkter, der giver lav risiko for at udvikle allergi. Når vi tillader mærket på et produkt, betyder det, at vores medarbejdere har gennemgået produktindholdet med en tættekam. Desuden har vi sammenholdt indhold med den nyeste viden, forskning mm. om, hvad der kan give allergi," fortæller Rikke Bille, der er chef for Den Blå Krans hos Astma-Allergi Danmark.

Tæt samarbejde om allergivenlighed

Astma-Allergi Danmark arbejder tæt sammen med producenterne af cremer, shampoo mm., inden de sætter Den Blå Krans på et produkt. "Vi er interesserede i, at der kommer så mange forskellige produkter på markedet uden allergifremkaldende stoffer. Vi arbejder også hele tiden på at få nye produkter. F.eks. er der lige kommet en allergimærket tandpasta på hylderne, og vi forventer også, at der snart kommer toiletpapir med Den Blå Krans," siger Rikke Bille. Den Blå Krans er det eneste non-profit allergimærke i Danmark. Overskuddet fra ordningen går ubeskåret til allergisagen.

Produkter med Den Blå Krans

  • må ikke indeholde parfume og farvestoffer eller være tilsat formaldehyd eller formaldehyd donorer
  • Det er også forbudt at sminke produkter, f.eks. ved at tilsætte stoffer for at skjule en dårlig lugt eller udseende tilsætte unødvendige fyldstoffer - alle ingredienser skal have en funktion.