Hvis mor, far eller ældre søskende har eller har haft en behandlingskrævende allergi, kan det nyfødte barn være i særlig risiko for at udvikle astma og allergi senere i livet. Den hyppigste form for fødevareallergi hos børn er mælkeallergi, som forekommer hos to til tre procent af spædbørnene i løbet af det første leveår.

Amning og erstatning

Men gennem amning eller ved brug af højt hydrolyceret modermælkserstatning, kan man forebygge og nedsætte risikoen for mælkeallergi hos børn. Det gælder specielt hos børn, der i forvejen er disponeret for allergi. Det er derfor anbefalingen, at man, så vidt det er muligt, helst skal amme sit barn fuldt ud de første seks måneder af barnets liv. Herefter delvist til barnet er et år og gerne i endnu længere tid.

Kan man ikke amme, anbefales det, at man giver børn, der er disponeret for at udvikle allergi, højt hydrolyseret modermælkserstatning i de første fire måneder.

"Kan man ikke amme, anbefales det, at man giver børn, der er disponeret for at udvikle allergi, højt hydrolyseret modermælkserstatning i de første fire måneder. Herefter kan man gå over til at give almindelig modermælkserstatning," siger Helen Lyng Hansen, der er netsundhedsplejerske, forfatter og indehaver af netsundhedsplejerske.dk.

Først efter fire måneder og senest ved seks måneders alderen bør man give børn skemad. I den forbindelse findes der ikke nogen dokumentation for, at et begrænset kosttilskud til børn efter fire måneders alderen har en positiv betydning i forhold til at forebygge allergi.

Et andet sted man også kan sætte ind for at komme astma og allergier i forkøbet hos børn, er ved at undgå passiv rygning. Tobaksrøg og passiv rygning kan føre til, at barnet kan få en påvirket lungefunktion, som kan give astmatisk bronkitis, der kan udvikle sig til astma. Børn, der har fået konstateret astma, kan også opleve hyppigere anfald af astma, hvis de vokser op i et hjem med rygning.