Kroppen kan ikke skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og i maden. Hver 2. med allergi over for birk, bynke og græs får f.eks. krydsreaktioner på visse nødder. For de personer, der kun er allergisk over for birk, oplever kun hver 3. reaktion på fødevarer. Det er forskelligt, om man reagerer hele året eller kun i pollensæsonen.

Symptomer på krydsallergi

Hvis du får symptomer fra fødevarer, der krydsreagerer med pollen, vil du typisk opleve kløe og hævelse af læber, mund og svælg. I visse tilfælde når kløen også ud i ørerne. Enkelte oplever nældefeber i plamager eller over hele kroppen. Der vil i de fleste tilfælde være tale om generende, men dog harmløse symptomer. I sjældne tilfælde opstår hævelse i svælg og hals, så vejrtrækningen hæmmes.

Hvilke fødevarer reagerer du på?

Nedenfor kan du se, hvad du muligvis kan reagere på, hvis du har pollenallergi.

 

Birkepollen og krydsreaktioner

Frugter Abrikos, blomme, fersken, kirsebær, kiwi, nektarin, pære, æble (specielt grønne)
Grøntsager Gulerod, kartoffel, selleri – knold og blad, tomat, ærter
Nødder Cashew, hasselnødder, jordnødder/peanuts, mandler, paranødder, valnødder

 

Græspollen og krydsreaktioner

Frugter Appelsin, banan, melon
Grøntsager Grøn peber, pastinak, selleri (knold- og blad-), tomat, ærter
Nødder Jordnødder/peanuts
Andet Persille, purløg, nogle kryddersnapse, vermouth, solsikkekerner, kamille

 

Bynkepollen og krydsreaktioner

Frugter Appelsin, melon
Grøntsager Bønner, kikærter, linser, peberfrugt, selleri (knold- og blad-), soja, tomat, ærter
Andet Kamille, persille, solsikkekerner

 

Kilde: www.astma-allergi.dk og sundhed.dk

 

astma-allergi.dk kan du læse nærmere om, hvilke fødevarer du bør være varsom med, hvis du er ramt af pollenallergi.