Kroppen kan ikke skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og i maden. Hver 2. med allergi over for birk, bynke og græs får f.eks. krydsreaktioner på visse nødder. For de personer, der kun er allergisk over for birk, oplever kun hver 3. reaktion på fødevarer. Det er forskelligt, om man reagerer hele året eller kun i pollensæsonen.

Symptomer på krydsallergi

Hvis du får symptomer fra fødevarer, der krydsreagerer med pollen, vil du typisk opleve kløe og hævelse af læber, mund og svælg. I visse tilfælde når kløen også ud i ørerne. Enkelte oplever nældefeber i plamager eller over hele kroppen. Der vil i de fleste tilfælde være tale om generende, men dog harmløse symptomer. I sjældne tilfælde opstår hævelse i svælg og hals, så vejrtrækningen hæmmes.

Hvilke fødevarer reagerer man på?

Krydsreaktionerne opstår fra nødder, frugt og grøntsager og fødevarerne vil variere alt efter, hvilken pollenallergi du lider af. Eksempelvis kan personer med allergi over for birkepollen, el, elm og hassel opleve allergiske reaktioner på bl.a. kirsebær, tomat og hasselnød. Personer med bynkepollenallergi reagerer ofte over for melon, peberfrugt og persille. I nogle tilfælde reagerer allergikere ligeledes på krydderier og krydderurter og visse eksotiske frugter.

astma-allergi.dk kan du læse nærmere om, hvilke fødevarer du bør være varsom med, hvis du er ramt af pollenallergi.

Kilde: www.astma-allergi.dk