Næsten halvdelen af alle unge astmapatienter lider af kronisk søvnløshed, og man kan se, at de også er dårligere end gennemsnittet til at holde en god søvnhygiejne, f.eks. går de ikke i seng og står op på samme tid, og måske bruger de iPad, lige inden de skal sove. Det er alt sammen noget, der kan forstyrre kroppens døgnrytme, så søvnen bliver dårligere og astmasymptomerne værre, siger Philip Tønnesen, dr. med. og overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin.

Dårlig søvn kan forværre allergier og øge risikoen for astmaanfald om natten, og så bliver søvnen endnu dårligere.

”Dårlig søvn kan forværre allergier og øge risikoen for astmaanfald om natten, og så bliver søvnen endnu dårligere. Her er det vigtigt, at man forsøger at komme ud af den onde cirkel og får så god en søvn som muligt,” siger Philip Tønnesen, der er speciallæge i lungemedicin.

Hvis man har lidt af søvnproblemer i længere tid, kan man med fordel søge hjælp hos sin læge eller hos en søvnklinik.

Vær opmærksom på kraftig snorken

Hvis man snorker så meget, at det giver pause i vejrtrækningen, kan man have det, der hedder søvnapnø. Det forstyrrer i høj grad søvnen og er meget sundhedsskadeligt, hvis det får lov at stå på. Den dårlige søvn kan også forværre astmaen og allergien. Derfor skal man søge hjælp hos sin læge, hvis det er tilfældet, da man kan få et apparat, der modvirker snorken.

Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor søvnapnø opstår, men det er særlig udbredt blandt overvægtige mænd med kort og kraftig nakke. Disse mænd har sandsynligvis fysiske forandringer på grund af fedmen, der gør dem specielt udsatte. Hos andre kan det for eksempel være store mandler og slap muskulatur i svælget, som gør, at svælget ’klapper sammen’ under indåndingen og lukker for luftvejen. Søvnapnø er mere udbredt i den ældre del af befolkningen.