Min eksem blusser op i perioder med skift i vejret, og det gælder om at afhjælpe det.

Den atopiske eksem, som også kendes som børneeksem eller astmaeksem, varierer efter alderen. På helt små børn forekommer den særligt på kinder og ydersiden af arme og ben, mens den flytter sig til bøjefugerne ved armene og knæene, mens man er barn, og endelig til udsatte steder som ansigtet og hænderne, når man kommer i teenage- og voksenårene. Her kan man lettere kradse i det ved eksemudbrud, så det forværres disse steder i form af rødme og tørhed.

Teenageårene er ofte en periode, hvor vi identificerer os meget med omgivelserne og er ekstra opmærksomme på vores udseende i forhold til venner og klassekammerater m.m.

”Mine eksemudbrud i de år var meget i ansigtsregionen og særligt huden omkring øjnene, som kløede og blev rød. Mange gør meget ud af sig selv i de år med makeup. Det påvirker en psykisk, da det kan være svært at skille sig ud, men jeg kom til et punkt, hvor jeg blev mere og mere irriteret over min makeup, så jeg til sidst opgav at bruge den,” fortæller Kristina og tilføjer, at det jo ikke betød, at vennerne vendte ryggen til hende af den grund, og ofte var det nok mest hende, der bekymrede sig om eksemen.

Eksem-provokerende forhold

Kristina vidste, at nogle af de ting, som provokerer eksemen er uld og sved, som blandt andet opstår, når man dyrker idræt eller er til fest en aften, hvor dansen foregår i et varmt lokale med mange mennesker.

”Det blusser op i perioder med skift i vejret, og det gælder om at afhjælpe det. For eksempel kan jeg cykle med bomuldshandsker langt ind i sommeren og skyller altid ansigtet i koldt vand, når jeg når frem. Et generelt råd er at smøre med så fed creme, man kan overskue. Den skal give fugt, men ikke være så fed, at man ikke gider bruge den en gang dagligt, selvfølgelig med lokalsteroid i perioder efter aftale med lægen,” siger hun og påpeger, at hun da stadig i dag tænker over eksemen, når der er udbrud, men det betyder ikke så meget længere.

Gode råd fra Kristina Jørgensen:

  • Tag dine forholdsregler, lær din eksem at kende og undgå udløsende faktorer – eksempelvis uld direkte på kroppen - og lad dig blive afkølet i varme omgivelser.
  • Generelt bør du overveje fed creme med mere end 30 procent fedt, men som stadig er til at holde ud at have på og smøre dig med en gang dagligt. Husk, at den måske bør variere efter årstiderne.
  • I Atopisk Eksem Forening kan du høre foredrag om eksem, behandling og møde ligesindede med de samme erfaringer og oplevelser, som du selv har.
  • Tænk over dit valg af erhverv – er der meget fysisk aktivitet, er der risiko for at svede. Hvis det er vådt og i kontakt med kemikalier, er det heller ikke godt, hvis du lider af atopisk eksem, da der kan være øget risiko for udvikling af kontaktallergier senere.