Fede fugtighedscremer er basis-ingrediens i både behandling og forebyggelse af atopisk eksem (astmaeksem/børneeksem). Men det er langt fra ligegyldigt, hvilken creme man vælger. ”Den skal passe til det enkelte barns hudtype og sværhedsgraden af eksemet. De fleste har behov for en palet med cremer i flere forskellige fedtprocenter. Årstiden har bl.a. betydning. Om vinteren er der ofte brug for en federe creme end i sommertiden. Det samme er gældende om natten. Men cremerne skal minimum indeholde 26 procent fedt,” siger sygeplejerske, allergikonsulent Annemarie Yde-Andersen, Allergikonsulenten.

Hvorfor får vi eksem?

Ved atopisk eksem er der mindre fedt i mellem hudcellerne i det øverste hudlag. Det giver en brudt hudbarriere, som resulterer i øget vandfordampning fra huden. Derudover er der en nedsat evne til at binde fugten i huden, hvorved den yderligere udtørrer. Den lidt hullede, tørre hud klør – barnet klør igen og frigiver dermed stoffer, som giver eksem. Der er tale om en kløecirkel som skal brydes. ”Når de rigtige cremer er fundet, er det lige så vigtigt at bruge dem korrekt. Forældrene skal afsætte daglig tid til at smøre barnet ind. Antallet af gange er individuelt. Mange gør det morgen og aften. Men man får selv en fornemmelse for, hvad huden har brug for.”

Gør eksembehandling til en hyggestund

Et godt råd fra Annemarie Yde-Andersen er at gøre indsmøringen til en hyggestund for både forældre og barn. ”Sæt cremen på i små klatter på de hudområder, hvor der er eksem. Massér cremen blidt ind i barnets hud med varme hænder. Det er ikke noget, der bare skal overstås. Jeg kalder den tid en wellness-stund. Sæt lidt musik på eller se en film imens. Drik eventuelt en kop the under seancen. Undlad at stresse. Det giver bonus at sørge for, at den daglige hudpleje er på plads. Barnet undgår den ulidelige kløe - og livskvaliteten højnes for både barn og forældre.”