Atjuuuh! De fleste har prøvet et ordentligt nyseanfald. At have et kløende udslæt eller hævede øjne. Læg så alle de ting sammen, så har du hverdagen for en pollenallergiker. For dem der virkelig har problemer med allergi og overfølsomhed, er foråret ikke alene den glædesfulde årstid, det er for så mange. Tværtimod er det en blandet fornøjelse, at trækronerne springer ud, hvis man som 29-årige Louise Lykke lider af pollenallergi. ”Jeg er allergisk over for både pollen, katte, støvmider og en række fødevarer. Tidligere påvirkede det meget, men den behandling, jeg har fået, har hjulpet gevaldigt,” siger hun.

Ikke kun høfeber

Det er meget almindeligt at reagere over for forskellige elementer med de symptomer, der over en bred kam kaldes høfeber. Høfeber forårsages dog ikke kun af græs eller hø. ”Også allergifremkaldende stoffer fra dyr, husstøvmider og skimmelsvampe kan give høfebersymptomer. Derfor er det er vigtigt at vide, hvad man er allergisk over for for få den rigtige diagnose og medicinske behandling eller eventuelt en allergivaccination,” forklarer Steen M. Rønborg, der er Speciallæge i Allergologi og lungesygdomme. Og netop den rigtige behandling kan betyde en verden til forskel for pollenallergikere. De sidste to år har Louise Lykke fået vaccinationer mod sin allergi over for katte og græs. ”Jeg plejede at sige, at det for min skyld gerne måtte regne til Sankt Hans. Det føltes simpelthen så forfærdeligt, når der kom pollen i luften. Det kløede skrækkeligt, mine øjne blev røde, og jeg har faktisk kradset mig selv til blods i søvne, når det har været rigtig slemt. Men vaccinen har gjort en stor forskel, selv om jeg stadig er allergisk,” siger hu

Forbyg allergi

Har man først allergi over for pollen, krydsreagerer man ofte på andre stoffer. Det er Louise Lykke altid bevidst om i sin hverdag. ”Jeg køber stort set kun cremer på apoteket, hvor man kan være sikker på, det er allergitestet. Og så undgår jeg parfumerede cremer,” siger hun. Hun er også meget opmærksom på rengøring og lufter grundigt ud hver dag. ”Jeg kan mærke det med det samme, hvis jeg kommer ind et sted, hvor der er støvet. Jeg er meget grundig med støvsugning og vasker ofte mit sengetøj for at holde støvet nede,” siger hun. Hvis man har mistanke om at være allergisk overfor pollen, er det en god ide at gå til lægen for at få den rigtige diagnose. ”Allergi kan komme pludseligt, og symptomerne minder om dem, man har, når man er forkølet. Det sker ofte, at en patient går til lægen, fordi de tror, de har en forkølelse, der ikke vil slippe, og så viser det sig at være allergi,” siger Steen M. Rønborg.

Gode råd mod høfeber

  • Gå til lægen hvis du får høfebersymptomer. Fx hvis en forårsforkølelse ikke vil slippe. Det er vigtigt for at få den rigtige behandling.
  • Kend din allergi og hold øje med, hvornår der er pollen i luften, som du er allergisk over for.
  • Sørg for at have medicin klar til sæsonen starter for den type pollen, du er allergisk over for.
  • Få eventuelt en forbyggende behandling med indsprøjtning, eller bliv vaccineret, hvis lægen godkender det.
  • Overvej at tage på ferie i perioder, hvor pollensæsonen er særlig slem. Man er oftest allergisk over for de typer pollen, der findes i det miljø, hvor man er vokset op.
  • Luft godt ud, hvis du er allergisk over for støvmider. Støvmiderne trives bedst, når der er høj luftfugtighed.
  • Luft ud om aftenen i pollensæsonen.
  • Køb allergivenlige dyner, puder og en topmadras som kan vaskes ved 60 grader og vask sengetøjet en gang om ugen.
  • Undgå gulvtæpper i soveværelset, hårde overflader er nemmere at rengøre og samler ikke så meget støv.