Mange danskere kender symptomerne med næse og øjne, der løber, hoste og nysen – høfeber. En form for allergi, hvor man reagerer på eksempelvis birke-, græs- og bynkepollen. Typisk i foråret og sommeren, hvor alt blomstrer og solen ofte skinner. Symptomerne er for mange så generende, at det påvirker deres livskvalitet og muligheder for at dyrke sport uden for. ”Der er også helårsallergien, der er lidt sværere at opdage, da symptomerne melder sig hen over hele året, og fornemmelsen af at være småforkølet både vinter og sommer bliver en slags vane. Høfeber kan virkelig ødelægge folks hverdag og deres forhold til omgivelserne. Så der er ofte god grund til at få det konstateret hos lægen og få behandlet symptomerne,” siger Jerk W. Langer, læge, forfatter, foredragsholder og ekspert i flere tv-programmer.

Kan ødelægge træningsturen

Når man dyrker sport uden for, er det, ifølge Jerk W. Langer, meget generende at have nyseanfald eller løbende næse eller øjne. ”Når man for eksempel løber og må stoppe for at nyse, ødelægger det simpelthen ofte træningsturen. Man kan forsøge at løbe morgen og aften, når der er dug eller lidt fugt i luften, men man kan også lægge sin løbetur ved vandet, når der er pålandsvind, som ikke bringer pollen med sig. Desuden kan man også bruge nogle af de symptomdæmpende lægemidler,” anbefaler han.

Hjælpemidler

Man skal i hvert fald ikke lade være med at dyrke sin motion, men tage sine forholdsregler. Det kan man blandt andet ved at bruge en bestemt type næsespray, der nedsætter alle symptomer som løbende øjne og næse, hoste og kriller i halsen, som blandt andet kan fås på recept. ”En næsespray er kraftigere virkende og god, hvis man eksempelvis træner meget, eller synes det er så generende, at man har behov for den behandling med aktive stoffer som antihistamin og binyrebarkhormon. Det er en lokalbehandling, der virker effektivt symptomlindrende,” forklarer Jerk W. Langer.