Allergivaccination

  • Lider du af pollenallergi med store gener og forringet livskvalitet, selvom du tager din ordinerede medicin, er der mulighed for behandling med allergivaccination.
  • Drejer det sig om græspollen, kan behandlingen også gives som piller, der lægges under tungen.
  • Med denne vaccination skal patienten, ikke stikkes med injektioner, men skal blot kontrolleres løbende for at checke op på om at går som det skal i behandlingen. Den kan tages dagligt derhjemme i tre år, efter det første besøg hos lægen.

Omkring 1/5 af den danske befolkning har høfeber/allergisk snue og øjenbesvær i større eller mindre grad. For mange er allergien et så stort problem, at søvn, arbejde, sport og privatliv påvirkes af allergien, så det nedsætter livskvaliteten, og her er den rette diagnose vigtig. ”Er det overhovedet allergi, hvilken slags og i hvilket omfang? I lettere tilfælde kan man ofte klare det med sin egen læge, men jo sværere eller mere kompliceret det er, jo oftere må du til en speciallæge,” siger Peter Plaschke, overlæge på Allergiklinikken, Gentofte Hospital.

Allergivaccination kan være en løsning

For de mennesker, hvor generne udgør en væsentlig påvirkning af deres livskvalitet, er en mere omfattende behandling nødvendig. Daglig behandling med antihistamintabletter, en særlig næsespray og øjendråber kan hjælpe mange gennem allergisæsonen. ”Mange har alligevel udtalte gener og påvirket livskvalitet. Her kan såkaldt allergivaccination være den bedste løsning. Den er ikke kun symptomdæmpende, men behandler selve allergiens grundlag i immunsystemet. Du går fra allergi til ’tolerance’, så du bedre tåler de pollen, du ellers var allergisk mod, og den vaccinationsbehandling har fortsat effekt, efter den er afsluttet,” fortæller Peter Plaschke. Allergivaccination mod græspollenallergi findes både i form af gentagne indsprøjtninger og som en pille, der lægges under tungen. Ved andre allergier som eksempelvis mod birkepollen findes behandlingen foreløbigt kun i form af indsprøjtninger.

Patientens vurdering af allergien er vigtig

En allergitest bekræfter diagnosen, men viser ikke, hvor hårdt ramt den enkelte er af sin allergi. Det drejer sig om påvirkningen af livskvaliteten, og her må patienten selv bidrage til vurderingen sammen med sin læge. ”Jeg sikrer mig, at patienten har prøvet allergipiller og næsespray dagligt i hele sæsonen, men hvis patienten ikke synes, det hjælper godt nok, eller at næsesprayen irriterer slimhinderne, og hvis livskvaliteten stadigt er forringet, går vi videre til vaccinationen,” siger Peter Plaschke.