1. Luft ud regelmæssigt

En helt generel tommelfingerregel udluftning. Masser af udluftning. Man bør lufte grundigt ud med gennemtræk 3 gange om dagen i cirka 5 minutter. Det sikrer udveksling af luften, holder fugten nede og fjerner de fleste skadelige partikler.

2. Luft endnu mere ud

Køkkenet og badeværelset er dog lidt mere krævende end de fleste rum. Røg fra komfuret og damp fra badet stiller større krav til udluftningen, og derfor er det en fordel at have mekanisk udsugning i de to rum. Luft også ud i 5-10 minutter efter madlavning og badning.

3. Luk døren

Der er umuligt helt at undgå fugt, når man går i bad eller laver mad, men man kan mindske spredningen til andre rum. Luk derfor døren, når du benytter køkkenet eller badeværelset.

4. Rengør, rengør, rengør

Skimmelsvamp trives i urene omgivelser. Den lever af organisk materiale som støv, fnuller og fugt, og derfor er det vigtigt regelmæssigt at gøre grundigt rent. Mindst én gang om ugen. Hovedrengør mindst én gang om året.

5. Vælg miljømærkede rengøringsmidler

Rengøringsmidler kan indeholde allergifremkaldende stoffer og anden uønsket kemi, men det undgår man ved at vælge miljømærkede rengøringsmidler.

6. Spray udendørs

Får håret hver morgen en omgang hårspray på badeværelset, er det en god idé at flytte ritualet udenfor. Sprays danner nemlig partikler, som svæver i luften og er svære at lufte ud.

7. Undgå kolde rum

Kold luft har svært ved at optage fugt, og derfor sætter det sig på væggene og ruderne. Sørg derfor for, at temperaturen ligger på omkring 20 grader i alle rum. Har fugten allerede sat sig på ruderne, så tør den af.

8. Vælg indeklimamærket inventar

En ting, som mange måske overser, er, at inventaret i rummene har stor betydning for indeklimaet. Inventaret kan nemlig udsende partikler og gasser, som påvirker indeklimaet negativt. Det kaldes afgasning. Vil man sikre sig, at inventaret belaster indeklimaet mindst muligt, kan man vælge produkter, der er testet og mærket med Dansk Indeklima Mærkning. Indeklimamærket stiller krav om, at inventaret skal overholde nogle grænseværdier for, hvor meget det påvirker luftkvaliteten i indeklimaet. Der er blandt andet en øvre grænse for, hvor meget og hvilke stoffer, inventaret må afgasse, og så stilles der krav til lugtindtrykket fra produktet.