De er meget små. Måler ca. 1/3 millimeter og er umulige at se med det blotte øje. De lever af skæl fra dyr og mennesker og trives særdeles godt på steder, hvor der er fugtigt og varmt. Netop derfor holder et anseeligt antal husstøvmider dagligt en kæmpefest i de fleste danskeres senge. Men kontakten med de små dyr betyder problemer i form af husstøvmideallergi for rigtig mange mennesker. Husstøvmideallergi er næst efter pollenallergi den hyppigste allergiform.

Tegn på allergi

Der kan ifølge overlæge, dr.med. Holger Mosbech, Klinik for Allergi, Gentofte Hospital, være flere forskellige tegn på, at man er ramt af lidelsen. De kan vise sig både i næse og øjne, lungerne og på huden. ”De mest almindelige symptomer er, at næsen enten stopper til eller løber. Desuden kan der komme kløe og nyseture. Hos nogle opstår der samtidig kløe i øjnene, som bliver røde og løber i vand. Symptomerne i lungerne er astma og viser sig ved at patienten har svært ved at trække vejret og kan opleve hoste. Det er sjældnere med symptomer i huden, men har man en eksemsygdom, kan den forværres.” For at få stillet en klar diagnose anbefaler Holger Mosbech, at man i første omgang kontakter sin praktiserende læge. ”Folk kan ikke selv finde ud af, om de lider af husstøvmideallergi. Diagnosen er svær at stille og kræver forskellige undersøgelser. I første omgang vil der ofte blive taget en blodprøve, hvor lægerne kigger efter allergiantistoffer rettet imod husstøvmider. Hvis den ikke giver et entydigt svar og der stadig hersker tvivl, vil næste skridt være at få lavet en såkaldt priktest. En undersøgelse hos en speciallæge kan være nødvendig.”

Behandling af støvmideallergi

Lyder den endelige diagnose på husstøvmideallergi, er der flere forskellige behandlingsmuligheder - afhængig af, hvor symptomerne sidder, og hvor voldsomme de er. Første råd fra Holger Mosbech er ganske enkelt: Gør noget for at få miderne væk. Foretag en sanering i soveværelset og vask rullemadras, dyner og puder. For at forhindre at husstøvmiderne vender tilbage, er det nødvendigt at sørge for god udluftning og holde fugten i rummet nede.

Lungesymptomer kan afhjælpes med pulver eller spray og hudproblemer holdes nede med almindelig eksembehandling.

”Når det er gjort, findes der bl.a. tabletbehandling med antihistaminer for næse og øjne, en speciel type næsespray, der indeholde binyrebarkhormon og allergiøjendråber. Lungesymptomer kan afhjælpes med pulver eller spray og hudproblemer holdes nede med almindelig eksembehandling. Hjælper ingen af delene tilstrækkeligt eller kommer der bivirkninger, er næste trin allergivaccination. Den kan gives som tabletter eller indsprøjtninger. Kuren varer tre-fem år og virkningen holder lang tid efter. Den nedsætter behovet for anden allergimedicin, men gør den sjældent helt overflødig.”