Visse parabener

Parabener er en fællesbetegnelse for 6 konserveringsmidler, der beskytter makeup og cremer mod bakterier og svampevækst. Parabener er i befolkningen bredt opfattet som skadelige og hormonforstyrrende, noget man undgår, men det er kun den halve sandhed. Der skal skelnes mellem de uskadelige varianter Methylparaben, Ethylparaben og Propylparaben, Butylparaben, Isopropylparaben og Isobutylparaben, som mistænkes for at være hormonforstyrrende. Derfor kan man støde på astma-allergi-mærkede produkter, som indeholder de første to parabene-typer.

Triclosan

Triclosan bruges som bakteriedræber i produkter som deodorant og tandpasta. Kemikaliet er mistænkt for at være hormonforstyrrende og for at kunne udvikle resistens hos bakterier. Brugen af triclosan har gennem en årrække været faldende.

PEG

PEG-stoffer er et af de hyppigst forekommende ingredienser i kosmetik som emulgator, fugtgiver og blødgører. Betegnelsen dækker over stoffer fra polyethylenglycol-familien. PEG-stoffer er hverken miljøskadelige eller allergifremkaldende i sig selv, men kritiseres, fordi de hævdes at gennemtrænge huden, hvorved øvrige ingredienser i de kosmetiske produkter kommer ind i kroppen.

Phenoxyethanol

Phenoxyethanol anvendes til kosmetik og plejeprodukter som bind og bleer – også svanemærkede. Stoffet er hverken allergifremkaldende eller hormonforstyrrende, men laboratorietest med dyr har påvist leverskader, hvis de udsættes for det i længere tid. Som udgangspunkt er der ingen risici for voksne, men Miljømærkning Danmark overvejer en skærpelse i toleranceniveauerne, når det gælder babyprodukter.

Methylisothiazolinone (MI)

Stoffet med det lidet mundrette navn Methylisothiazolinone (MI) er et konserveringsmiddel - mest kendt fra vådservietter - men også en ingrediens i produkter som shampoo og maling. Antallet af MI-allergikere er steget over de seneste år, hvilket bekymrer Forbrugerrådet og Miljøstyrelsen. Udvikler man MI-allergi fra eksempelvis vådservietter, kan selv et nymalet rum give en allergisk reaktion, eftersom stoffet bruges i vægmaling.