I dette blogindlæg vil jeg gerne fortælle lidt om de alternativer man kan bruge, når man er laktoseintolerant. Udover laktosefrie produkter, så er der mange andre mælkeerstatningsprodukter som man kan bruge. Heriblandt mandelmælk, rismælk, havremælk, sojamælk mm. Når man bruger mælkeerstatningsprodukter, så skal man kende sin “mælk” og konsistens, da ikke alt egner sig til den pågældende ret. Dette gælder fx. når man laver en mælkefri bechamelsovs - så siger min erfaring at mandelmælk er rigtig godt at bruge, da den er cremet og “fed”. Jeg bruger også altid mandelmælk i mine smoothies samt til chiagrød, da jeg synes det giver en bedre konsistens end andre mælk - jeg foretrækker det også over laktosefri mælk. Når man fx. laver pandekager, så kan man benytte det meste, da det ikke kræver en “fed” mælk. Jeg bruger oftest enten mandelmælk, kokosdrik eller havremælk når jeg eksempelvis laver pandekager.

Hvad med de søde sager?

Til diverse kagecreme kan man bruge soja piskefløde. Det kan fås både i karton eller på dåse. Dåsen er som den velkendte flødeskumsspray, som bruges direkte på eksempelvis kager. Man kan dog sagtens lave en god, klassisk kagecreme af sojamælk og æg. Savner man chokolade, skal man se efter mørk chokolade, som oftests er enten helt fri for mælk eller hvor kun spor af mælk kan forekomme. Jeg vil dog anbefale at man anskaffer sig mørk chokolade uden mulighed for spor af mælk, bare for at være på den sikre side. Pågen fremstiller også små muffins med creme som er mælkefri. Som erstatning til Nutella, kan jeg varmt anbefale Jakobsens Chokolade Agave Sirup & Honning, som er mælkefri.
Is er ofte baseret på mælk, dog kan man efterhånden finde mange forskellige is baseret på enten soya eller sorbet is, som er helt fri for mælk (men tjek dog varedeklarationen alligevel, da nogle producenter tilføjer valle og det er dermed ikke fri for laktose!). Hvis man foretrækker is lavet på rigtig mælk (laktosefri), så kan blandt andet finde disse hos Super Brugsen, Kvickly, Rema 1000 og Føtex, hvor man skal se efter mærkerne Hansens Is, Sia Is og Coops eget, for at nævne nogle få.  

Hvad med ost?

Det er som tidligere nævnt heldigvis kommet en del laktosefrie produkter på det danske marked, herunder oste. Hvis man søger en erstatning til de mælkebaserede oste, kan man sagtens fremstille ens egen ost, lavet på mælkeerstatningsprodukter, det er ikke så svært som det måske lyder. Man kan finde mine egne opskrifter på hjemmelavet ost, på min egen blog.
Hvis man benytter osten til gratinering, findes der andre alternativer, såsom rasp. Jeg bruger selv rasp som topping på retter som lasagne og moussaka.

Hvad med brød?

Af brød vil jeg klart anbefale Pågen brød, de har mange forskellige varianter, som alle er er fri for mælk. Udover Pågen, kan man selv bage brød og benytte mælkeerstatningsprodukter fremfor de laktoseholdige. Jeg plejer selv at bage boller, som jeg blandt andet også tager med mig når jeg er på tur. Så har jeg altid en snack med, som jeg ved at jeg kan tåle.  

Læs mere på bloggen, www.denlaktosefrieblog.dk