Jeg har efterhånden været rigtig mange steder rundt i verden. Et af de lande jeg har haft fornøjelsen af at besøge mange gange er Italien. Italien har jo super lækker mad! Både min mand og jeg er kæmpe fans af det italienske køkken. Men som mange af os ved, så elsker italienerne også ost. Det betyder selvfølgelig ikke at man skal give op med at rejse til italien som laktoseintolerant. De første gange jeg var der, vidste jeg endnu ikke at jeg var laktoseintolerant - dette var før jeg blev testet. Men i sommer (2015) var vi der igen og jeg fik smagt mange forskellige retter uden at have det dårligt og hvor jeg ikke havde behov for at tage en pille for at “synde”. Der er faktisk mange retter på menuen der er uden ost og mælk. Selvfølgelig er der pizza, men man kan sagtens bestille det uden ost. En af de retter som jeg bestilte et par gange, var faktisk penne all’arrabbiata. Efter min mening, så er det en af det bedste retter fra Italien og du kan se min opskrift her: http://denlaktosefrieblog.dk/smag-paa-italien-penne-allarrabbiata/. Den er helt uden mælk.

Hvis du er glad for is, så kan du spise rigtig meget lækkert is i Italien med god samvittighed! Meget af deres is er sorbet is som er lavet på frisk frugt og vand. De er også rigtig gode til at skrive diverse allergi og intolerance informationer, på f.eks. deres mange varianter af is. Jeg er ikke vild med is generelt, men lige italiensk is, det elsker jeg!

Kan man også købe laktosefrie produkter i udlandet?

Man kan sagtens finde en masse spændende laktosefrie produkter. Som udgangspunkt, så skal man gå efter “dairy free”, der betyder at det er uden mejeriprodukter. Mit råd er også at forberede sig hjemmefra og lære nogle ord udenad, som betyder “laktosefri” på det pågældende sprog. Da jeg var i italien fandt jeg en masse spændende laktosefrie produkter, samt mælkeerstatningsprodukter (mandelmælk, sojamælk osv.) i deres supermarkeder. Det samme gælder for min ferie i Belgien og da jeg var i San Francisco tilbage i 2010. Der har de et hav af mælke- og laktosefrie produkter - så det er slet ikke et problem. Jeg har ikke selv været i Finland, men der er rigtig mange laktoseintolerante der, derfor har de også stort kendskab til det og en del forskellige produkter. Landene rundt om Middelhavet har ligeledes mange laktoseintolerante. Som du nok også selv har hørt, så har Sverige også et stort sortiment. I nabolandene Norge og Tyskland findes der ligeledes laktosefrie produkter. Hvis man er meget sart, skal man også huske, at et land som Tyskland har helt andre regler for hvornår en vare er laktosefri. I Danmark og Sverige skal et produkt være på maks. 0,01% pr. 100 g. mens det i Tyskland er tilladt med et indehold op til 0,1 g. laktose pr. 100 g. Herhjemme ville dette blive stemplet som “lav laktose”.

Hvad skal man huske med på rejsen?

Jeg anbefaler at man altid har LactaNON og Lactrase med i tasken når man er ude at rejse. Dog vil jeg påpege, at man f.eks. i Italien sagtens kan købe lignende piller, hvis man gerne vil nyde mad, hvor der indgår laktose. Husk også at mælkesyrebakterier er godt for maven - her vil jeg anbefale kosttilskuddet Lactocare. Jeg benytter selv Lactocare Daily og Lactocare Travel. Den sidstnævnte er især velegnet til rejser.

Læs mere på bloggen, www.denlaktosefrieblog.dk