Her er f.eks. vores opskrift på gluten- og mælkefri æbleskiver, som fungerer helt perfekt! Hertil serveres gerne en dejlig Lys gløgg med rom. Se flere lækre klassiske gluten- og mælkefri juleopskrifter i vores Glutenfri Jule-ebog på www.glutenfristart.dk.

Glutenfri æbleskiver

Vi elsker æbleskiver og gløgg. I flere år har vi dog savnet at kunne spise glutenfri æbleskiver. Nu har vi fået købt en æbleskivepande, og med denne gode opskrift kommer vi aldrig til at savne dem igen. Æbleskiverne smager nemlig fantastisk og helt rigtigt!

Ingredienser:

Ca. 40 stk. små glutenfri æbleskiver velegnet til frysning

  • 3 æg
  • Skal af en økologisk citron
  • 200 g fuldkornsrismel
  • 80 g maizena (majsstivelse)
  • 20 g rørsukker
  • 1 tsk kardemomme
  • 2 tsk fiberHUSK
  • ½ tsk natron
  • ¾ tsk. fint salt
  • 5 dl sojamælk
  • 50 g smeltet mælkefri margarine + mælkefri margarine til stegning

Sådan gør du:

  1. Del æggene. Pisk æggehviderne stive og sæt dem på køl. Citronskallen rives fint. Bland fuldkornsrismel, maizena, sukker, kardemomme, FiberHUSK, natron, salt og citronskal sammen i en skål. Bland æggeblommer, sojamælk og smeltet margarine i en skål for sig.
  2. Hæld mælkeblandingen ned i melblandingen under omrøring og pisk dejen i ca. 5 min.
  3. Vend æggehviderne forsigtigt i lige inden bagning af æbleskiverne.
  4. Varm æbleskivepanden op og tilsæt lidt margarine i hvert hul. Fyld hullerne næsten helt op med dej. Lige så snart æbleskiverne danner skorpe (ca. 10 sek.) så vend dem hele vejen rundt med en strikkepind. Bag dem herefter lidt på alle sider indtil de er jævnt brune og slipper strikkepinden.
  5. Spis dem lune med din favorit marmelade og sukker.
  6. Server med Lys gløgg.

Hvid gløgg med rom

1 liter - 4 personer

Denne krydrede æbledrik er hurtigt blevet vores favoritgløgg. Den er ikke så sød og egner sig derfor godt midt i den meget søde juletid. Den kan selvfølgelig serveres uden rom og sågar også drikkes kold dagen efter. Æblemostens sødme svinger meget pga. sort og årstid, så hvis mosten savner sødme, kan du søde den med honning eller rørsukker.

Ingredienser:

  • 1 liter æblemost
  • 3 stjerneanis
  • 4 kanelstænger
  • Frisk ingefær i tynde skiver (1-2 cm)
  • Evt. 1 spsk. honning/rørsukker
  • 50 g tørrede tranebær
  • 1 dl mørk rom

Sådan gør du:

  1. Læg de tørrede tranebær til at trække i rom.
  2. Bland æblemost og krydderier i en gryde og varm op til kogepunktet og sluk for blusset.
  3. Smag evt. til med honning/sukker og lad drikken trække, gerne i 1-2 timer. Varmes op inden servering og blandes med rom og tranebær i de enkelte glas.

Tip:

  • Fuldkornsrismel kan efterhånden købes i de fleste store supermarkeder. Der findes både fuldkornsrismel og almindelig rismel, og de to er meget forskellige, så husk at tjekke, hvad du køber!
  • Sojamælk kan købes i de fleste supermarkeder. Du kan også bruge almindelig mælk.
  • Mælkefri margarine kan købes i f.eks. COOP – den hedder FRI plantemargarine, Ama har også en mælkefri variant og Nutanas plantemargarine er også mælkefri. Hvis du tåler smør, kan det også bruges.