Roses fif


  • Bollerne smager ret godt lune nybagte, f.eks. smurt med smør eller nøddesmør. De bliver relativt hurtigt tørre, men de kan fryses og genopvarmes i ovnen eller på brødristeren.
  • Hasselnødder kan erstattes af valnødder eller evt. andre nødder eller mandler.
  • Kastanjemelet kan til gengæld ikke lige sådan byttes ud med noget andet, da det er med til at give den skønne og let søde nøddesmag. Jeg er selv fan af Bauckhofs gode økologiske kastanjemel og quinoamel fra Aurion. Det kan du købe i helsekosten og i helseshops på nettet, som også har de andre typer mel.
  • Langtidshævningen gør brødet sundere og nemmere at fordøje. Den særlige bageteknik er med til at give bollerne en luftig krumme og en sprød skorpe.

Husk du kan læse mere på Roses blog www.rosemaimonide.com

(Opskriften er til 20 boller)

Ingredienser


  • 1 lille klump gær på størrelse med det yderste led af en voksens lillefinger
  • 4 dl lunt vand
  • 1/2 spsk. groft atlanterhav-, sten-, Læsø Syde- eller himalayasalt
  • 2 æg
  • 3 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 1 spsk. honning (kan udelades) 
  • 100 g hasselnødder
  • 100 g hirsemel
  • 100 g kastanjemel
  • 75 g quinoamel
  • 100 g boghvede- eller rismel

Sådan gør du

  • Rør gæren ud i lunt vand. Du får lunt vand ved at blande kold vand fra hanen med en smule friskkogt vand fra elkedlen. 
  • Kværn hasselnødderne til mel i blenderen, foodprocessoren eller kaffemøllen.
  • Rør alle ingredienserne grundigt sammen med en røreske eller i foodprocessoren. 
  • Lad dejen hvile en times tid på køkkenbordet. Sæt den derefter i køleskabet, hvor den skal stå 18-24 timer. 
  • Tag dejen ud på køkkenbordet et par timer, før du vil bage. 
  • Sæt dejen ved hjælp af to skeer som 20 boller på en bageplade med bagepapir. Dejen er ret flydende.
  • Lad bollerne efterhæve en halv times tid. Tænd ovnen på 250 grader, og sæt en bradepande i bunden af ovnen. 
  • Sæt bollerne i en 250 grader varm ovn. Smid straks 1 dl koldt vand i bradepanden, og luk straks ovnlågen.
  • Efter 5 minutter skruer du varmen ned på 225 grader, og lader bollerne bage 15 minutter.
  • Herefter slukker du ovnen, og lader bollerne stå ca. 10 minutter på eftervarmen, hvorefter de tages ud og afkøles på en bagerist. 

Friskbagt brød

(FOTO: Clem Onojeghuo/Unsplash)