Som tidligere skrevet, er det ikke nødvendigt at spise kedeligt og tørt, blot fordi vi ikke kan tåle gluten. Der hersker ingen tvivl om, at Claire og jeg nyder at være i køkkenet. Ofte bliver det til lidt gode snacks i weekenden. Selvom jeg, hvis jeg selv skal sige det, er god i et køkken, kan jeg stadig godt have problemer med at konventere almindelige bageopskrifter til nogle, som er lige så gode glutenfrie. Den nemme løsning er at bruge rød -, orange- Finax eller Jyttemel, som jeg har gjort i nedenstående opskrift på brunsviger.

Glutenfri mel

Jeg kan dog godt lide at bruge de glutenfri melsorter, da de tilfører en anden smag, og giver det jeg bager en mere spændende konsistens. Men det kan være svært at ramme, så de bliver gode. Det vigtigste er dog ikke at give op. Det er ikke altid, at det, jeg forsøger mig med, fungerer lige godt, men så prøver jeg at justere, indtil det bliver et hit, som disse 2 opskrifter er – Velbekomme.

Opskrift på glutenfri brunsviger

Brunsviger er en gammel men sååå god kage. Jeg er meget forfalden til marcipan og kager, der indeholder denne skønne ingrediens. De er et hit hos mig. Denne kage er en god kage at bage, når jeg har Claire med i køkkenet, da hun elsker at lave de huller der skal til for at få remoncen til at komme godt ud sammen med dejen.

Ingredienser:

30 gode stykker / 1 bradepande.

(Du kan sagtens dele opskriften og stadig have nok til besøg af venner)

Dejen:

  • 5 dl lunkent vand
  • 50 g gær
  • 2 æg
  • 100 gram sukker
  • 10 gram havsalt
  • 900 gram Finax eller Jyttemel
  • 1 Spsk Honning
  • 70 g blødt smør + lidt smeltet smør til formen

Remonce:

  • 150 gram marcipan
  • 270 gram brun farin
  • 250 gram blødt smør
  • ½ dl sirup
  • 25 gram Kardemomme
  • lidt ekstra brun farin til at drysse med.

Sådan gør du:

Dejen:

  1. Hæld det lunkne vand i en skål og rør gæren ud i vandet.
  2. Rør æggene i og tilsæt så sukker, honning, salt og mel.
  3. Ælt det hele sammen, tilsæt til sidst smørret og ælt dejen, til den er glat og smidig. Hvis du bruger røremaskine, skal du ælte, til dejen slipper skålens kanter.
  4. Lad dejen hvile 30 minutter.
  5. Rul dejen ud på et meldrysset bord, så den passer i en ovnbradepande. Løft dejen over i bradepanden, som er smurt med lidt smeltet smør.
  6. Tryk med fingrene små fordybninger over hele dejen - de skal opfange den gode remonce, så vær ikke nærig med dem.

Remonce:

  1. Rør marcipan og brun farin sammen, så der ikke er nogen klumper.
  2. Rør det bløde smør i massen og tilsæt sirup og kardemomme.
  3. Smør remoncen ud over hele dejen med en smal paletkniv og drys til sidst lidt brun farin ud over remoncen.
  4. Lad brunsvigeren hæve lunt på køkkenbordet i cirka en time.
  5. Bag brunsvigeren ved 200 grader i cirka 18-20 minutter.
  6. Afkøl den i bradepanden og pynt eventuelt med glasur eller slik før servering.

Karamel og chokolade cookies

Hvis jeg skal bage kage og gøre alle i hustanden glade er det altid en cookie jeg tyr til. De skal bære bløde men sprøde og gerne lidt klistrede i midten. Denne opskrift er med Colletta center ruller med karamel, der smager helt fantastisk og holder ikke mange dage hjemme hos os, vi plejer dog også at tage med til vennerne på arbejdet, da de også skaber stor glæde der. Prøv dem, du vil ikke fortryde.

Dette skal du bruge:

  • 230 gram blødt smør
  • 225 gram rør sukker
  • 200 gram brun farin
  • 2 store æg
  • korn fra 1 vanilje stang
  • 120 gram sorghum mel
  • 120 gram tapioca mel
  • 60 gram ris mel
  • 1 tsk. Xanthan gum
  • 70 gram rå cacao pulver
  • 1 tsk. Bagepulver
  • 2 Ruller center chokolader med karamel fyld
  • 1 Håndfuld hakkede mandler til dekoration

Sådan gør du.

  1. Bland sukker, brunfarin og smør til det er blødt og luftigt.
  2. Tilsæt æg mix til en ensartet masse,
  3. I en anden skål blander du de 3 slags mel, sammen med bagepulver, xanthan gum, kakaopulver og vaniljekorn.
  4. Bland ægge massen og melblandingen sammen til en lidt klistret masse.
  5. Nu klipper du alle center rollerne over i 4 og kommer dem i dejen – rør forsigtigt så de ikke bliver helt most i dejen.
  6. Sæt dejen i køleskab i 10 minutter, så er den nemmere at arbejde med.
  7. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  8. Tag dejen ud og rul ca. 35 kugler at efter ønskede størrelse på din cookie. Tryk dem ½ cm flade der skal lige være en 1 cm i mellem hver på bagepladen.
  9. Bages i ca. 10-15 minutter alt efter tykkelse og størrelse

Tag dem ud og lad køle helt inden du serverer dem. De er så lækre med et stort glas koldt mælk.

Tip:

Kom salt i, for at give dem et lidt andet twist, Karamel og salt er i min verden helt vidunderligt.